Zloženie čajovníka
Surové čajovníkové listy obsahujú: monosacharidy, sacharózu a polysacharidy. Ďalej obsahujú pektínové látky, aldehydy, éterické oleje, bielkoviny, chlorofyl a, chlorofyl b, karotén, xantofyl, organické kyseliny, smoly, dehty, vitamíny C, B1, B2, B4, B6, PP, P1, A1, K, E, kyselinu pantoténovú, minerálne látky, fermenty a glykozidy.
Vôňa čajového nápoja je závislá na teplote pestovania, prítomnosti fenylalaninu, glukózy, fruktózy, éterických olejov a pektínových látok a býva kvetová, ovocná, ružová, medová, sladová, jablčná a pod.
Biochemické reakcie čajovníka sú taktiež podmienené životnými podmienkami a chemizáciou výroby čajovníkového listu. Napr. hlavné biochemické zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú chuť čaju, ako katechiny, sú priamo ovplyvňované dávkou dusíkatých hnojív.
Detail lístku pravého sypaného čaju
Musel som piť veľa čaju, pretože bez neho by som nemohol pracovať. Čaj zo mňa uvoľňuje nápady, ktoré driemu v hĺbke mojej duše.
— LEV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ